Wednesday, 30 May 2012

Pilgrimsväska

Det här är ett inlägg om min pilgrimsväska som jag gjorde till lajvet Domagna Fresca. Den har jag baserat på lite olika bilder och tankar.

Bild från Maciejowskibibeln

Det vanligaste man ser idag hos reenactors verkar vara pilgrimsväskor i vitt linne eller motsvarande. Mina tankar har snurrat och jag har kommit fram till att det verkar himla opraktiskt att ha en linnepåse som förvaring för sina grejer. Dels så suger linne åt sig fukt - vilket är himla dåligt om man det regnar eller man vill sätta ner sin väska på marken, och sen kan det töja sig knasigt om man har otur (för att inte tala om hur smutsigt vitt linne lär bli efter ett tag). Om man har lite finare grejer i väskan som man inte vill ska bli blöta så är ju linne rätt dåligt. 

Om man tittar till bildkällor från olika delar av medeltiden så verkar de flesta pilgrimsväskor av de jag har sett vara färgade. Det talar ju förstås emot att de skulle vara i linne eftersom man inte färgade lin. Alltså är det troligare att de är i ull eller skinn.

Med detta i åtanke så tror jag att man använde ylle till sina väskor. Alltså gjorde jag min väska i ett turkosblått, hårt valkat, stadigt ylle. Tofsarna är gjorda i samma mörkblå garn som jag hade i min lilla broderade tofsväska. 

Resultatet: 
Nu i efterhand så tycker jag att den blev lite väl stor, men jag gjorde den i all hast och den fungerade utmärkt på lajvet.
Om jag ska ändra något på den så är det axelremmen. Den ska dels fästas om på baksidan och dels kortas av något så den inte hänger ner så mycket.

Nu har jag gjort en ny pilgrimsväska! Se den här!

Mycket bra att ha!

4 comments:

 1. Sån skulle passa perfekt när vi jobbar, förvara under jackan eller tröjan! (Y)

  ReplyDelete
 2. Lite orelaterade roligheter. Sökte efter ne bild på birgittahätta via google, var för lat för att ta omvägen via historiska världars egen sökmotor. Vet att de har en bra diskussion med länkar till en step-by-step guid till birgittahätta. Anyhow så var den första sidan som dök upp på Google din :)

  ReplyDelete
  Replies
  1. Haha, vad roligt! Tack för att du berättade! :D

   Delete
 3. Snygg väska! Delar delvis din uppfattning om att linneväskan är något av en "reenactorism" som börjat leva sitt eget liv. Jag tror nog att linneväskor kan ha förekommit i olika sammanhang - tänk på att soldater under hundratals år använde s.k. tornister i linne- eller bomullskanvas - men jag lutar själv mot att den typiska "pilgrimsväskan" oftast var av skinn och utgjorde en föregångare till ränseln. Tänkte själv sy en variant av kalvskinn och se hur den funkar.

  ReplyDelete